Return to site

Marcus Skinnar – grundaren av Edurus och Malungs Stenfabrik

Marcus Skinnar, en visionär som förändrat gravstensbranschen genom sitt företag Edurus, grundade också Malungs Stenfabrik efter pandemins utmaningar. Marcus har inte bara revolutionerat en annars traditionell bransch utan även satt Malung på kartan. Läs om hur hans unika bakgrund och entreprenörskap har bidragit till både globala och lokala framgångar.

broken image

Marcus Skinnar, grundare Edurus AB

Mannen bakom Edurus
Marcus Skinnar, grundare av Edurus, har revolutionerat gravstensbranschen med fokus på transparens, säkerhet och tillgänglighet. Ursprungligen från Malung och med en bakgrund i läderindustrin, blev Marcus tidigt inspirerad av Marco Polos äventyrslust och studerade kinesiska i Kina. Hans magisterarbete i företagsekonomi vid Lunds universitet om den svenska gravstensbranschen ledde honom till en karriär som inköpschef på IKEA i Kina, där han först blev bekant med stenindustrin.

Efter att ha jobbat med granitexport och levererat till stora projekt som Södra länken och Kista Science Tower, startade Marcus Edurus. Företaget, vars namn betyder 'stenhårt' på latin, syftade till att göra gravstenar mer tillgängliga och kostnadseffektiva genom att införa transparent prissättning. Marcus såg möjligheter att sänka kostnader, vilket blev starten på en förändring.

”Jag insåg behovet av förändring inom branschen. Det som var dyrt med gravstenar var själva förflyttningen av stenen, så genom att minimera det kunde vi också kapa kostnader,” säger Marcus.

Edurus fortsätter att anpassa sig till den digitala tidsåldern, och Marcus förespråkar potentialen med AI för att revolutionera branschen ännu mer. Genom sitt arbete har Marcus inte bara skapat ett framgångsrikt företag utan också drivit igenom verklig förändring i en annars traditionell och sluten industri.

 Ta del av hela artikeln hos Edurus.se >>

Historien bakom Malungs Stenfabrik
När coronapandemin bröt ut 2020 kom Marcus Skinnar, grundaren av även Malungs Stenfabrik, på flera framgångsrika företagsidéer. Bland annat tillverkade han skyddsutrustning för den schweiziska armén. Efter dessa framgångar växte idén fram att starta en fabrik för tillverkning av gravstenar lokalt i Sverige – och valet föll på Marcus födelseort, Malung.

broken image

Foto: Jenny Eriksson Dala Demokraten

Malungs Stenfabrik – en lokal skatt
Idén med Malungs Stenfabrik föddes ur önskan att skapa något lokalt och att dra nytta av Malungs geografiska placering mitt i Norden.

”Malung var det självklara valet för mig. Jag har en stark koppling till orten, men den är också strategiskt placerad mitt i den nordiska kalotten. Det gör Malung logistiskt perfekt för att leverera över hela Norden,” säger Marcus.