Return to site

Skulpturen Sångsvanen -

fotografen Jonas Classons vision blir verklighet tillsammans med vår samarbetspartner Edurus

Till Minne av Livet är stolta över att dela ett fantastisk projekt från vår samarbetspartner Edurus Gravstenar tillsammans med fotografen Jonas Classon – som har resulterat i den imponerande skulpturen Sångsvanen.

broken image

Foto: Jonas Classon

Sångsvanen är ett konstverk som förverkligar en av fotografen Jonas Classons visioner. Skulpturen, skapad i samarbete med Edurus, är resultatet av en resa som började för 15 år sedan när Jonas var allvarligt sjuk och upptäckte sin passion för att fotografera sångsvanar. Den har fått namnet "Resilience" och är en hyllning till både hans personliga kamp och sångsvanens återkomst.

”Jag ser många likheter mellan sångsvanen och min egen historia. Sångsvanen var i princip utrotad och nu återvänder den, starkare än någonsin,” säger Jonas.

Visionen om skulpturen föddes ur en diskussion mellan Jonas och Edurus grundare Marcus Skinnar under en resa i Japan. Med hjälp av Edurus designer Kristina Larsson tog projektet form och började med djupgående diskussioner för att bena ut Jonas vision.

”Det innebar en väldigt grov ritning. Vi hade exempelvis inte med detaljerna på fjädrarna som de blev i slutresultatet. Sådana detaljer jobbar man fram senare med hjälp av en lermodell”, förklarar Kristina Larsson.

broken image

Foto: Jonas Classon

Resultatet blev en handgjord marmorskulptur med noggrant utformade detaljer, som de karaktäristiska vingspetsarna och den graciösa böjningen av nacken. Vid närmare anblick kan man ana bladguldet som subtilt framhäver svanens näbb, som i övrigt är tillverkad av diabas.

broken image

Foto: Jonas Classon

”Sten och andra material erbjuder en otrolig variation och möjligheter. Genom olika bearbetningar kan vi få fram en rad färger och känslor, och balansera mellan hårt och mjukt. Det finns en mängd tekniker att kombinera för att uppnå olika slutresultat”, säger Kristina Larsson.

Skulpturens bas, som är utformad för att efterlikna vatten, symboliserar både utrotningen av sångsvanen och Jonas sjukdomstid. Svanen som är placerad ovanpå plattan representerar segern över mörkret.

broken image

Foto: Jonas Classon

”Jag tror att de bästa skulpturerna är de som är lite abstrakta. Vi har valt att inte göra en exakt avbild utan att låta det finnas en viss grad av abstraktion i formen och uttrycket”, tillägger Jonas Classon.

Skulpturen är inte bara en hyllning till sångsvanens naturliga skönhet, utan även en symbol för styrka, frihet och återkomst.